10 jaar Muziekspel

Dit jaar geef ik dus al 10 jaar Muziek op Schoot lessen. Elke week, met uitzondering van de vakanties. En het blijft leuk! Het sociale aspect spreekt mij ook erg aan. Om met je kindje samen dit uurtje te beleven, te zien hoe hij/zij zich in een groep beweegt. Andere ouders na de les te spreken. Om dit te vieren wilde ik iets organiseren. Een voorstelling geven? Nee dat is toch niks voor mij. Een leuke locatie zoeken om met elkaar te zijn, ja dat wel. Het is de Soete Suikerbol geworden. Een pannenkoekenrestaurant is al een feestje op zich en dan een uurtje muziek ervoor , dubbelop. Het restaurant gaat voor ons een uur eerder open. Het zou leuk zijn om je daar te zien. Ook voor oudere kindjes wordt het leuk, dus heeft je kindje inmiddels de kleuterleeftijd kom ook. Vermeld het even in je mailtje en ik hou er rekening mee. Wil de oudere broer of zus de muziekles ook een keer mee maken, van harte welkom. Er is plek voor zo’n 15 kinderen. Het feest is van 11 tot 12 uur, met daarna de gelegenheid om wat te blijven eten/drinken. Fijn als je dit combineert! Laat ook even weten of je van plan bent om te blijven eten. (Als iedereen meteen weggaat dan werkt dit concept niet)…

Een muziekinstrument spelen

Zondag 28 juni ga ik een muzikale middag in de bibliotheek houden, n.a.v. het boek ‘Stijn zoekt zijn Stem’. Met speciale gasten Adinda (viool) en Matthijs (gitaar). Zij waren vroeger met hun moeder een aantal cursussen bij Muziek op Schoot. Alle kinderen zijn van nature muzikaal. Door met ze naar,  bijvoorbeeld, muziek op schoot te gaan kan dat nog meer worden gestimuleerd. Maar spreekt muziek maken ze ook aan? Mijn dochter is op 5 jarige leeftijd een jaar naar vioolles op het conservatorium gegaan. Daar hebben ze een speciaal kleuterjaar. Elke zaterdagochtend van 10 tot 12 uur gingen de kinderen eerst samen zingen en bewegen. Daarna in groepjes les op een instrument, zoals viool, cello, piano, blokfluit of slagwerk. Dit via een heel mooi concept: leren spelen op het gehoor. Dat bevordert enorm de muzikaliteit. Toen ik vroeger met blokfluitles begon en later klarinet ging spelen leerden we het spelen meteen vanaf notenschrift. Ik kon dit heel goed, speelde een stukje meteen foutloos. Knap hoor! Maar later toen ik muziektherapie ging studeren kwam ik erachter dat ik helemaal niet muzikaal was! Er zat geen gevoel in mijn spel. Gelukkig heb ik de noten langzaam losgelaten, ik improviseer meer (heel basic) en ervaar ik de muziek in mijn lijf. Het is geen technisch kunstje meer.

Mijn dochtertje vond de vioolles in het begin best leuk, maar na een paar maanden werd het een ‘moeten’. Vijf minuten spelen werd al een strijd. En dat bevordert natuurlijk niet het plezier dat muziek kan geven. Oké, hier heb ik van geleerd dat de motivatie echt van het kind moet komen. Helaas heeft dat bij beide kinderen nog niet geresulteerd in het spelen van een muziekinstrument! Ik ben heel benieuwd of dit nog gaat komen.

Ik geef nu aan huis muziekles aan kinderen die net beginnen. Een meisje van 9 komt voor blokfluitles en een meisje van 7 krijgt pianoles. Voor de pianoles heb ik een methode gevonden die ook vanuit het gehoor begint. Eerst het liedje zingen, dan spelen. Pas later worden de noten geleerd. Dit meisje wil zelf graag leren piano spelen en dat merk je. Met plezier oefent ze elke week en komt ze naar les (mijn dochtertje mocht ook meedoen, maar die is helaas weer afgehaakt).

Logo voor Muziekspel

MUZIEKSPEL_DEF_logo_groot.jpg

En jawel, na bijna 9 jaar, heeft Muziekspel een officieel logo. Ik had Oscar de Beer, die de begroetingsliedjes nog vaak zingt (maar vaak een stand-in heeft van een konijn omdat hij al wat ouder is geworden), altijd als Mascotte maar zo’n logo die het plezier in muziek uitbeeldt is toch veel fraaier. Dieren met muziekinstrumentjes, datgene wat kinderen aanspreekt. Hiervoor heb ik een ruil gedaan met Kim Broekmeulen van www.groeitalskool.nl . Zij wilde bezuinigen op de muziekles van haar zoontje maar kreeg hier spijt van. Ik zag een win-win-situatie: zij mogen naar de muziekles komen, op woensdagochtend, op zondag eens per maand een muziekuurtje bij Bio-Byr in Nootdorp, en jawel ook nog een leuk verjaardagsfeestje voor haar zoontje terwijl zij heel wat uurtjes en energie heeft gestoken in het maken van het logo. Heb jij ook een idee voor een win-win-situatie schroom dan niet om daarover te spreken met mij.

 

 

Muziek tijdens de Ouders Natuurlijk Beurs

Aangezien ik muziek in de opvoeding belangrijk vind kon ik het niet nalaten contact op te nemen met de Ouders Natuurlijk Beurs welke op 14 juni 2014 gehouden wordt in Doorwerth. De trefwoorden natuurlijk, samen, biologisch en duurzaam spreken me ook aan. Muziek met het jonge kind was vroeger ook natuurlijk. Er werd volop gezongen door moeders en oma’s. Ik betrap me er zelf op dat  dit bij mij ook niet zo vanzelf gaat bij mijn kinderen, nu 5 en 8 jaar. De hele westerse cultuur is gemoderniseerd, maar wellicht in zeker opzicht ook verarmd. Toen ik mijn eerste kind kreeg zat ik de eerste maanden helemaal niet op een roze wolk. Ik voelde me eenzaam, in mijn doorzonwoning. Man aan het werk, tweeverdieners om me heen en ik alleen met mijn kind. Gelukkig kwamen mijn ouders om de week een dag langs. Dit voelde heel natuurlijk. Samen de zorg voor het nieuwe leven te delen. En ik kon altijd een bezoekje aan mijn schoonouders brengen in dezelfde (voor mij nieuwe) woonplaats. Maar ik voelde dat het goed was om veel tijd met de kleine door te brengen en heb bewust gekozen om mijn kind niet naar het kinderdagverblijf te brengen. Dan maar wat minder inkomen. Maar het is wel een zoektocht geweest en een omschakeling van werkende vrouw naar huisvrouw met wat uurtjes muziek op schoot welke ik een paar ochtenden per week geef. Oeps, ik dwaal af. Er zijn standhouders op het gebied van borstvoeding, draagdoeken, gezonde voeding, en ook een stand van de NVKP (Kritisch Prikken). Zijn dit ook je interesses kom dan naar Doorwerth, voor de kinderen is er ook van alles te doen. Zoals een muziekuurtje van Muziekspel!

Muziek in een biologische lunchroom

Vanochtend bij de muziekles vertelde een moeder wederom enthousiast over een nieuwe lunchroom in Nootdorp op de Markt; Bio-Byr. Heel kindvriendelijk (zoals een uitgebreide kinderhoek & gratis en onbeperkt pannenkoeken eten voor kinderen tot 10 jaar), maar nog onbekend bij het grote publiek. Ik ging er na de les even op bezoek en werd hartelijk ontvangen. Het idee om daar muzieklessen en sing-in’s te organiseren voor baby t/m kleuters werd goed ontvangen. We werden er allemaal blij van. Binnenkort meer hierover. Bijvoorbeeld op zondag een leuk arrangement: muziekuurtje en daarna lunchen met je gezin.

Update: helaas heeft de lunchroom het niet gered. Vanaf november 2014 zijn mijn muzikale zondagen daarom verplaatst naar CBS De Schatkaart in Pijnacker.

Via via op internet: Uktuktuk

Ontdek en beleef jouw stad met je baby,dreumes,peuter!

Wie kent het niet: via facebook kom je op een site, weer op een andere site en deze site gevonden:
Uktuktuk is dé website voor en door ouders met kids in de stad vanaf 0 jaar. Dus  We verzamelen en bieden de leukste kindvriendelijke adresjes en evenementen bij jou in de buurt! Voorlopig nog in de steden Den Haag, Delft, Haarlem, Amsterdam en Rotterdam. Je kan er ook zelf tips bijvoegen. Wat handig toch die social media.

Muziek op schoot voor jong en oud

Gisterochtend had ik de primeur voor de lessen van Muziekspel: Een muziekles voor 8 kindjes (7 mama’s en 1 papa) in de leeftijd van anderhalf tot twee-en-half. De ruimte was in het ontmoetingscentrum van de Pieter van Foreeststichting. Zodoende zaten er vijf ouderen bij ons. Zij zongen de bekende kinderliedjes mee zoals natuurlijk ‘In de Maneschijn’, ‘Schuitje Varen’ en’ Hop Paardje Hop’. Ze hadden contact met de kindjes, vooral op het laatst werd er uitbundig gezwaaid door jong en oud en één man verzuchtte dat hij nog nooit zo’n fijne middag had gehad. Zonder moeite konden er nog meer mensen genieten van muziek!

Nieuwe website versterkt de ouder kind relatie via muziek – 2013 Jaar van Muziek met het Jonge Kind –

Begin maart 2013 kwam er een persbericht van de Stichting Muziek op Schoot uit. Deze Stichting bestaat nu een paar jaar en wil kinderen beneden vier jaar kansen bieden om hun muzikale mogelijkheden optimaal te onplooien, om zo een brede basis te leggen waarop voortgebouwd kan worden.  Ik vraag weleens aan ouders wie zijn/haar kind muzikaal vind. Sommigen zijn ervan overtuigd, anderen denken aarzelend dat hun kind wel muzikaal is. En inderdaad: Alle kinderen zijn van nature muzikaal, maar zonder de juiste stimulans hebben deze talenten geen kans zich te ontwikkelen.

Met de lancering van de nieuwe site is Muziek met het Jonge Kind nu echt goed zichtbaar. Met een nieuw eigentijds logo. De site wil ouders en ook kinderdagverblijven ondersteunen met leuke en toegankelijke muziekactiviteiten voor de jongsten. Deze uitgewerkte ideeën, inclusief professioneel gearrangeerde en opgenomen liedjes worden MUZIDO genoemd: MUZIek DOe je samen.

Muziek op Schoot bestaat al 25 jaar in Nederland en het is dit jaar de 100e geboortedag van Annie Langelaar, een vrouw die wordt gezien als de grondlegger van muziek met het jonge kind.

MUZIDO is gratis te downloaden op www.muziekmethetjongekind.nl

 

2013 Het jaar voor Muziek met het jonge kind

Achter de schermen is de Stichting Muziek op Schoot bezig om het jaar voor Muziek met het jonge kind voor te bereiden. In 2013 is het 100e geboortejaar van Annie Langelaar, reden voor een muzikaal jaar vinden wij van het bestuur van de Stichting MoS. Ze heeft, door middel van de Gehrels cursussen mede het vak schoolmuziek geïntroduceerd in Nederland. Later is ze ook muziek voor het jongere kind gaan geven. Op de site van Muziek op Schoot is een uitgebreid verslag over Annie Langelaar te lezen. Wat kan je volgend jaar in Nederland tegenkomen? De sing-in’s die we overal organiseren door muziek op schoot docenten. Laagdrempelige eenmalige zanguurtjes voor baby’s, dreumes, peuters en kleuters. Gratis, maar u bepaalt wat u betaalt, een bijdrage is natuurlijk welkom. Ook zijn er her en der Ukkepuk-concerten. In deze concerten komen ook liedjes uit de muziek op schoot lessen op het programma. Deze worden dan gezongen door een docente, in een concert van bijvoorbeeld een harmonie, fanfare of ensemble. Op kinderdagverblijven willen we ook de muziek bevorderen. Er komt een speciale website met muzikale ideeën voor ouders en kinderen, kinderdagverblijven en ook de laagste klassen van de basisscholen kunnen er plezier aan beleven.

Muziek met baby’s?

Wat? Met 4 maanden al naar muziekles? Inderdaad ‘muziekbeleving’ is een betere term.
Nee, baby’s kunnen nog niet zingen, alles wordt in de mond gestopt, dus waarom dan toch muziek met je baby doen?

Kindjes van deze leeftijd vinden het heerlijk als er voor ze gezongen wordt en om de allereerste spelletjes te spelen met muziek. Natuurlijk moet de ouder zingen en luisteren zij ‘alleen maar’. Maar oh, wat wordt er op gereageerd, op de geluiden, je stem en mimiek. De juf die steeds een ander instrument laat horen en een persoonlijk liedje voor je zingt. Andere kindjes om  naar te kijken. Veel interactie tussen ouder en kind. De sfeer is rustig.
Kortom een kwaliteitsuurtje met elkaar.

Als je kind normaal om deze tijd slaapt blijkt het meestal niet zo erg te zijn als dit patroon wordt doorbroken. Na de les wordt er extra lang geslapen.

ja!